Ugglor

Galleri Hammarén

Utställning på Galleri Hammarén, Göteborg

4 – 29 april
Påskstängt 9-13 april
Öppet tis-tors 13-18, fre-lör 12-16
Erik Dahlbergsgatan 14, 411 26 Göteborg

Bilden överst är beskuren:  ”Ugglor” av Amalia Årfelt.

Motorn i Amalia Årfelts konstnärskap är en oförställd berättar- och skaparglädje. De alltid återkommande djuren i hennes bilder framstår som subjekt, personligheter, med stark integritet. Ibland känner vi igen en art, en annan gång möter vi en udda hybrid. Emellanåt går tanken till fablernas värld, men där landar vi ändå inte. Årfelts djur behåller en aura av ointaglig gåtfullhet som placerar dem bortom sagans mer förutsägbara strukturer. Den hallucinatoriska skärpan i de närmast självlysande målningarna ger bilderna en skruvad, surrealistisk ton. 

Amalia Årfelt, mottog 2016 Konstakademiens utställningsstipendium. I samband med den utställning som ett par år senare tog form på Akademien producerades en katalog där Ann-Marie Tung Hermelin skrev en text om Årfelt. ”Det är en dröm, en utopi, ett Paradisien som måhända kan kallas Amalien. I sitt måleri arbetar Årfelt med intensiva färgmöten. Himlen är knallgul och marken rosa. ”

I den mörka period där världen just nu befinner sig i, är det svårt att föreställa sig en mer hoppingivande konst än den som Amalia Årfelt skapar. En exotisk idyll väcks till liv. Den ter sig närmast som ett uppror. Välkommen till Amalien!

Vi öppnar utställningen på lördag 4 april, men öppningen av utställningen manifesteras inte på något sätt och konstnären kommer inte att närvara. Detta på grund av Covid-19 pandemin. Då det ändå kan tänkas komma ett ökat antal personer än senare under utställningsperioden kommer vi tillse att inte fler än maximalt tio besökare vistas i galleriet samtidigt.

Läs merhttps://gallerihammaren.se/amalia-årfelt.html