Gullspira, filmprisstayett (beskuren bild)

Gullspira – filmpris och skulptur

Barnfilmspris och skulptur i Sollefteå

Priset Gullspira går till en person som har gjort enastående insatser inom barnfilmen. Priset delades ut första gången 2006 och mottagare var animatören Per Åhlin.

Gullspira har fått sitt namn efter geten i filmen ”Barnen från Frostmofjället” (regi Rolf Husberg, 1945). Priset, som är skapat av konstnären Amalia Årfelt, består av en statyett i glaserad stengodslera med förgyllda horn och en skälla i äkta guld.
Läs mer: http://guldbaggen.se/om-guldbaggen/gullspira/

Om skulpturen

”Gullspira” ligger på en trappformad sockel av valnötsträ. Runt halsen hänger en klocka av guld i en förgylld kedja. Skulpturen är formad i stengodslera, den är glaserad med förgyllda horn. Jag tycker att hon utstrålar lugn och värdighet där hon ligger och idisslar på sin sockel. Trots att skulpturen är liten känns den monumental i uttrycket tycker jag. / Amalia Årfelt

Upprinnelsen till Gullspira

Svenska Filminstitutets dåvarande chef Åse Kleveland kom på idén med Gullspira som barnfilmspris för att filmen ” Barnen från Frostmojfället” var den första barnfilmen i Sverige. (Efter boken ” Barnen ifrån Frostmofjället” av Laura Fitinghoff). Geten Gullspira betydde allt för barnens överlevnad när de gav sig av hemifrån.

Åse vände sig till Ann Westin som har varit min gallerist. Hon kontaktade genast mig för att jag jobbar så mycket med djur. Jag gjorde flera olika getskisser. Åse ville gärna ha en get som stod upp uppe på en liten klippa. Det var dock svårt att lösa tekniskt med de smala benen. En man i styrelsen, Peter Hald tyckte att vi skulle ta det liggande förslaget och Åse höll med honom om jag kunde göra huvudet lite mer feminint. Jag minns hur Åse ringde på en kväll för att titta på det slutgiltiga förslaget. Hon stod utanför dörren som en stilig drottning med fantastiska kläder likt Snövits styvmoder.

Skulpturen Gullspira i Sollefteå

2017 invigdes skulpturen Gullspira i Sollefteå på initiativ av Laura Fitinghoffsällskapet.

Amalia Årfelts tacktal under invigningen

Jag vill tacka så många för att Gullspira ligger här nu i egen hög person!

Tack fantastiska Hervor Sjödin för den goda och mycket roliga idén att göra Gullspira i naturlig storlek. Ditt engagemang och outtröttliga strävan. Att du inte gav upp, utan att du höll idén och viljan kvar. Att du arbetade med att hitta en lösning tillsammans med Laura Fitinghoff sällskapet. Tack Majorens Konststiftelse för att ni tyckte om idén om en stor Gullspira till Sollefteås 100-års jubileum. Att ni har varit positiva till att bekosta skulpturen. Tack kommunen för att ni ville ta emot henne och för att ni har ställt upp med sockel och montering så fint och på en så fin plats.

Särskilt vill jag tacka Astrid och Anders mina egna föräldrar som har ställt upp fantastiskt för att jag skulle få till henne. Förutom all uppmuntran och stöd var det framförallt många olika arbetsmoment från stomme till gjutning. Det första var att vi gick på Drottninggatan i Stockholm för att ta mått på Anders betonglejon som ligger där. Hur stor skulle Gullspira bli? Man behöver något konkret att titta på och förhålla sig till, siffror i luften blir så abstrakt.

Det är kul att kunna stå här tillsammans och glädjas åt att Gullspira är klar och att hon nu ligger här! Hoppas att ni kommer att tycka om henne! Hon ligger och vilar tankfullt mitt i händelsernas centrum i Sollefteå stad 100 år i dag!

Tack Laura Fitinghoff. Tack Svenska Filminstitutet. Tack Hervor Sjödin. Tack Laura Fitinghoff sällskapet. Tack Majorens Konststiftelse. Tack Göte och Johan Häglunds gjuteri på Gotland. Tack Herman Bergmans Konstgjuteri i Stockholm. Tack Erling Johansson på Dennis Åkeri för god frakt. Tack Sollefteå kommun för montering och placering. Tack Astrid och Anders Årfelt.

/Amalia Årfelt.